اختتامیه جشنواره «سینما حقیقت» در حالی برگزار شد که مستند «خانهای برای تو» توانست نشان فیروزه بهترین فیلم این دوره را از آن خود کند.
به گزارش آیفیلم، مراسم اختتامیه دوازدهمین جشنواره «سینما حقیقت» عصر امروز یکشنبه ۲۵ آذرماه در تالار اندیشه حوزه هنری با حضور جمعی از مستندسازان و مسئولان سینمایی برگزار شد.
در ابتدای این مراسم طباطبایینژاد دبیر این جشنواره روی صحنه آمد و ضمن خبرمقدم به مستندسازان در سخنان کوتاهی گفت: من فقط آمدم از شما به دلیل حضورتان تشکر کنم و خوشآمد ویژه به مهمانانی که از کشورهای مختلف آمدهاند بگویم. امیدوارم روزهای خوبی را گذرانده باشند و خدارا شاکرم که تلاش دوستانم به بار نشست و جشنواره گرمی را پشت سر گذاشتیم. پیشاپیش به همه برگزیدگان تبریک میگویم اما تبریک ویژه من به مستندسازانی است که چراغ فرهنگ را روشن نگه میدارند.
اهدای جایزه بخش «هنر و تجربه»
در بخش دیگر از این مراسم جعفر صانعی مقدم روی صحنه آمد و جایزه بخش «هنر و تجربه» را به «بهارستان خانه ملت» به کارگردانی بابک بهداد اهدا کرد.
دومین جایزه بخش «هنروتجربه» هم به مستند «اسرار دریاچه» به کارگردانی آرمین ایثاریان اهدا شد
«دلبند»؛ فیلم برگزیده شبکه مستند
سپس سلیم غفوری مدیر شبکه مستند روی صحنه آمد و جایزه ویژه شبکه مستند را به مستند «دلبند» ساخته یاسر طالبی اهدا کرد.
اهدای جوایز بخش معدن و صنایع معدنی
در ادامه این برنامه از میان ۱۶ مستند پذیرفته شده برای بخش «معدن و صنایع معدنی» برگزیدگان نهایی معرفی شدند.
جایزه سوم این بخش مشترکا به فتحالله امیری کارگردان «روی سبز بیابان» و محمد عبداللهی کارگردان مستند «سنگ و نان» اهدا شد که امیری پس از دریافت جایزه خود گفت: ما مستندسازان در این عرصه (صنعت معدن) میتوانیم تاثیرگذار باشیم.
جایزه دوم این بخش به محمد اسکندرزاده کارگردان مستند «شور شیرین» اهدا شد
جایزه اول به عزتالله پروازه کارگردان «گالین» اهدا شد
جوایز بخش «معدن و صنایع معدنی» به ترتیب ۱۰۰، ۱۲۰ و ۱۵۰ میلیون ریال بود که به برگزیدگان سوم تا اول این بخش اهدا شد.
پس از اهدای جوایز مهدی کرباسیان ریس سابق هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو) بیان کرد: خدا نعمت زیادی به مردم داده اما به خاطر افتادن سایه نفت به بقیه نعمتهای خدادادی توجه نشده است.
گلایه انتظامی از نامهربانی در اجرای قانون منع بهکارگیری بازنشستگان
اهدای جوایز بخش بینالملل؛ جایزه ۵ هزار دلاری برای «اکسدوس»
در ادامه مراسم اختتامیه دوازدهمین جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت» نوبت به برگزیدگان بخش بینالملل رسید که در این بخش جایزه بهترین مستند نیمه بلند به مستند «فریاد رو به باد» به کارگردانی مشترک سیاوش جمالی و عطا مهراد اهدا شد.
تندیس بهترین کارگردانی مستند کوتاه بخش بین الملل و مبلغ ۳ هزار دلار به فیلم «ماهیاک» به کارگردانی فرح زارع از ایران رسید.
جایزه ویژه هیأت داوران بخش بینالملل در بخش مستندهای کوتاه و نیمه بلند به مبلغ ۲ هزار دلار به «لولو بوکسور مروارید» ساخته آسیموه جان بیباگامبا از کشور تانزانیا اهدا شد.
جایزه ویژه هیات داوران بخش مستندهای بلند بینالملل به مبلغ ۲ هزار دلار به فیلم «آلیشیا» ساخته ماسیا اومس از کشور هلند رسید.
مستند «جنگ نه ماهه» به کارگردانی لاشلو شویا از کشور مجارستان و قطر لوح تقدیر بهترین مستند بلند را از آن خود کرد و جایزه بهترین فیلم بلند بخش بینالملل به مبلغ ۵ هزار دلار به مستند «اکسدوس» به کارگردانی بهمن کیارستمی اهدا شد.
بزرگداشت منوچهر مشیری؛ دغدغه مستندسازان جوان
در ادامه آیین اختتامیه دوازدهمین جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت» آیین بزرگداشت منوچهر مشیری از مستندسازان پیشکسوت برگزار شد.
در این بخش پس از پخش کلیپی در تکریم و مرور فعالیتهای منوچهر مشیری، رخشان بنیاعتماد و فخرالدین انوار روی صحنه آمدند.
اهدای جوایز بخش آوینی؛ گلایههای برگزیده
بخش بعدی آیین اختتامیه جشنواره دوازدهم به معرفی برترینهای بخش جایزه شهید آوینی اختصاص داشت که در این بخش، دیپلم افتخار به محسن زارعی کارگردان «بلوچستان» اهدا شد.
تندیس برنزی و دیپلم افتخار این بخش به ماهان خمامیپور برای کارگردانی مستند «شبیه سازی آقای زرد» رسید.
جایزه اصلی بخش شهید آوینی یعنی تندیس طلایی این بخش اما به وحید چاووش کارگردان مستند «خاطرات خبرنگار جنگ» اهدا شد.
روایتی تلخ از زبان پزشک نیروهای مدافع حرم
جایزه ویژه هیأت داوران بخش شهید آوینی، به پاس حماسه تعهد و تخصص، به دکتر وحید حمیدی شخصیت اصلی مستند «مردان زندگی» ساخته یحیی رضایی اهدا شد.
جایزه ویژه دبیر جشنواره در بخش شهید آوینی هم به مجید جعفری لاهیجانی به پاس تلاش ستودنی برای تالیف کتاب ارزشمند «هنر در گرماگرم انقلاب» رسید که این جایزه را طباطبایینژاد به جعفری لاهیجانی اهدا کرد.
بزرگداشت حسین ترابی؛ روایت مهجوری یک مستند
دیگر بزرگداشت این مراسم مربوط به حسین ترابی از مستندسازان پیشکسوت اختصاص داشت. در این بخش پس از پخش کلیپی از کارنامه فعالیتهای هنری ترابی، حسین انتظامی، محمدمهدی طباطبایینژاد و منوچهر شاهسواری روی صحنه آمدند.
اهدای جوایز مسابقه ملی؛ نشان فیروزه برای «خانهای برای تو»
در بخش بعدی مراسم نوبت به معرفی برگزیدگان بخش مسابقه ملی رسید. در ابتدای این بخش جایزه بهترین موسیقی مستند به افشین عزیزی برای مستند «خانه ای برای تو» اهدا شد.
علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی در این بخش عنوان کرد: سینمای مستند پشتوانه سینمای ملی است و افتخار میکنیم این جشنواره با شور و نشاط نسبت به سالهای گذشته برگزار شد و سینمای مستند جلوههای مختلفی از تنوع کشور ما را به نمایش میدهد. اتفاق خوشایند امسال این بود که آثار همزمان با تهران در شهرستان ها هم اکران شد.
جایزه بهترین صدا به صورت مشترک به صادق رضانیا و مهرداد نورمحمدی برای صداگذاری و صدابرداری مستند «آواز جغد کوچک» اهدا شد.
جایزه بهترین گفتار متن هم به مینا مشهدی مهدی و هادی اسفندیاری برای «آنجا که باد میوزد» تعلق گرفت.
جایزه بهترین تدوین به بابک حیدری برای فیلم «خاتمه» تعلق گرفت.
جایزه بهترین تصویربرداری به پویان آقابابایی برای فیلم «اسرار دریاچه» اهدا شد.
در این بخش مجید زین العابدین مدیر شبکه یک که برای اهدای جایزه بهترین تصویربرداری مستند روی سن آمده بود، به اندازه یک جمله خطاب به مستندسازان گفت: خرسندم که سینمای مستند همزمان واجد استانداردهای هنری و شعور شدهاست.
در ادامه لوح تقدیر بهترین پژوهش به جواد وطنی برای «ورس» اهدا شد.
لوح تقدیر بهترین کارگردانی فیلم کوتاه هم به آزاده بیزار گیتی برای مستند «اهل آب» اهدا شد.
در ادامه اهدای جوایز بخش مسابقه ملی، تندیس بهترین مستند کوتاه به ارد عطارپور برای مستند «پرسپولیس شیکاگو» اهدا شد.
تندیس بهترین پژوهش هم به آرمین ایثاریان برای مستند «اسرار دریاچه» اهدا شد.
ماریا ماوتی کارگردان مستند «زمان» هم در این بخش توانست جایزه بهترین کارگردانی مستند نیمه بلند را از آن خود کند.
در ادامه لوح تقدیر بهترین کارگردانی مستند بلند به هادی و مهدی زارعی برای کارگردانی مشترک مستند «خاتمه» اهدا شد و تندیس بهترین کارگردانی مستند بلند به مهدی بخشی مقدم برای کارگردانی مستند «خانه ای برای تو» رسید.
جایزه ویژه هیات داوران این بخش به زینب تبریزی برای کارگردانی «تمام چیزهایی که جایشان خالی است» اهدا شد.
تبریزی در این بخش ضمن خواندن متنی از عوامل فیلمش تشکر کرد و از مسئولان گروه هنر و تجربه خواست این فیلم را در ماه اکتبر که ماه جهانی مبارزه با سرطان پستان است، اکران کنند.
در ادامه جایزه ویژه دبیر جشنواره به مهدی نورمحمدی برای «آواز جغد کوچک» رسید و نورمحمدی در این بخش اظهار کرد: این جایزه را به مردم زادگاهم، ایلام محروم تقدیم میکنم و از عوامل فیلمم به خاطر پنج سال تلاش شبانهروزی دعوت میکنم روی صحنه بیایند.
نشان فیروزه دوازدهمین جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت» برای بهترین مستند این دوره از جشنواره هم به همراه جایزه نقدی ۲۰۰ میلیون ریالی به مهدی شامحمدی برای مستند «خانهای برای تو» اهدا شد.
بهترین مستند از نگاه مخاطبان؛ در قلمرو افعی دم عنکبوتی
در بخش پایانی آیین اختتامیه دوازدهمین جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت» اعلام نتایج جمعبندی آرا مخاطبان برای معرفی بهترین فیلمهای این دوره از نگاه تماشاگران بود.
بر این اساس رتبه سوم بهترین فیلم از نگاه مردم به مرکز سوره برای تولید «خانهای برای تو» رسید.
در رتبه دوم خانه مستند برای تولید فیلم «مهین» تقدیر شد و جایزه اول بهترین فیلم از نگاه تماشاگران، به محمد اعلا برای تولید مستند «در قلمرو افعی دم عنکبوتی» رسید.
معرفی برترین فیلم مستند از نگاه تماشاگران پایانبخش مراسم اختتامیه دوازدهمین جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت» بود.
م ه / س م